Praktische tips

Autowegenvignet

Oostenrijk autovignetVoor alle Oostenrijkse snelwegen en een aantal autowegen is het Autobahnvignet verplicht!
Meer informatie vind je op http://www.austria.info.

Een 10-dagen vignet voor een personenauto kost EUR 8,50. Bij de aankoop wordt de startdatum vastgelegd.

Je kan een vignet kopen bij de grensovergangen en benzinestations in Duitsland. Voorkom wachttijden bij de grens en koop uw vignet van tevoren bij:

.

Carpoolen

Carpool iconWens je te carpoolen naar Oostenrijk? In de deelnemerslijst en het profiel van de geregistreerde gebruikers staan alle adres- en contactgegevens om onderling af te spreken.

Ook op het forum is een rubriek gemaakt voor carpool vraag en aanbod.

 

Fietsonderhoud

Onderhoud fietsVoor een goede afloop van de uitdaging die je aangaat is het essentieel dat je fiets volledig in orde is. Zonder een in deugdelijke staat verkerende fiets, ga je het jezelf knap lastig maken, daarom: maak een afspraak bij je vertrouwde fietsenmaker. Probeer dit ruim voor vertrek te doen zodat je de (nieuwe) afstellingen nog kunt testen. Bevalt het niet, dan heb je nog de tijd om terug te gaan en te laten bijstellen.

Breng (reserve)spullen mee, zoals binnenband(en), remblokjes (minstens 1 paar), bandenwippers, een buitenband, CO2 patronen, smeerolie, inbussleutels, enz.

Enkele belangrijke aandachtspunten bij het onderhoud:

  • Wielen: meer dan 10.000 km mee gefietst? Dan grondig controleren.
  • Banden: meer dan 2.000 km mee gefietst? Dan grondig controleren en/of vervangen.
  • Aandrijving: Heb je meer meer dan 3.000 km gefietst met je ketting + cassette + crankstelbladen? Dan grondig controleren. Heb je er al > 5.000 km mee gefietst, dan vervangen.
    Tip: zorg dat je genoeg lichte versnellingen hebt om de berg te bedwingen.
  • Remblokken: meer dan 2.000 km mee gefietst? Dan grondig controleren. Vervang ze zeker wanneer je al over de 3.000 km bent.

  • Velglint: in bergritten worden de meeste lekke banden veroorzaakt door de slechte kwaliteit velglint. Door de hitte van de afdalingen gaan ze rekken of draaien.

Een vakkundig fietsenmaker met ervaring in de bergen weet waar hij op moet letten.

Onderhoud je liever zelf je racefiets? Met deze handleiding & checklist kom je al een heel eind...