Zwitserlandproject 2012 - Praktisch

Autowegenvignet

Zwitserland autovignetVoor alle Zwitserse autosnelwegen (nationalstrassen) is het Autobahnvignet verplicht, ook voor aanhangers en caravans. Het vignet is ook geldig voor motorhomes tot 3.5 ton. De passen, tunnels (zoals de Sint Gotthardtunnel) en bruggen die zich op het snelwegennet bevinden, zijn in het vignet inbegrepen.
Voor meer informatie: http://www.ezv.admin.ch/zollinfo_privat/informationen/00421/index.html?lang=fr

Dit vignet kost CHF 40,0  en is gedurende het kalenderjaar van aankoop geldig. De vignetten van het nieuwe jaar zijn reeds in december te verkrijgen en lopen tot januari van het jaar volgend op het vignet, 14 maanden dus.

Je kan een vignet kopen bij de grensovergangen. Voorkom lange wachttijden bij de grens en koop uw vignet van tevoren bij:

.

Carpoolen

Carpool iconWens je te carpoolen naar Zwitserland? In de deelnemerslijst en het profiel van de geregistreerde gebruikers staan alle adres- en contactgegevens om onderling af te spreken.

Ook op het forum is een rubriek gemaakt voor carpool vraag en aanbod.

 

Fietsonderhoud

Onderhoud fietsVoor een goede afloop van de uitdaging die je aangaat is het essentieel dat je fiets volledig in orde is. Zonder een in deugdelijke staat verkerende fiets, ga je het jezelf knap lastig maken, daarom: maak een afspraak bij je vertrouwde fietsenmaker. Probeer dit ruim voor vertrek te doen zodat je de (nieuwe) afstellingen nog kunt testen. Bevalt het niet, dan heb je nog de tijd om terug te gaan en te laten bijstellen.

Breng (reserve)spullen mee, zoals binnenband(en), remblokjes (minstens 1 paar), bandenwippers, een buitenband, CO2 patronen, smeerolie, inbussleutels, enz.

Enkele belangrijke aandachtspunten bij het onderhoud:

  • Wielen: meer dan 10.000 km mee gefietst? Dan grondig controleren.
  • Banden: meer dan 2.000 km mee gefietst? Dan grondig controleren en/of vervangen.
  • Aandrijving: Heb je meer meer dan 3.000 km gefietst met je ketting + cassette + crankstelbladen? Dan grondig controleren. Heb je er al > 5.000 km mee gefietst, dan vervangen.
    Tip: zorg dat je genoeg lichte versnellingen hebt om de berg te bedwingen.
  • Remblokken: meer dan 2.000 km mee gefietst? Dan grondig controleren. Vervang ze zeker wanneer je al over de 3.000 km bent.

  • Velglint: in bergritten worden de meeste lekke banden veroorzaakt door de slechte kwaliteit velglint. Door de hitte van de afdalingen gaan ze rekken of draaien.

Een vakkundig fietsenmaker met ervaring in de bergen weet waar hij op moet letten.

Onderhoud je liever zelf je racefiets? Met deze handleiding & checklist kom je al een heel eind...