Verslagje Barcelonnette - Le Sauze (edit: al 41 810 € ingezameld voor AZG!)

Op 8, 9 en 10 september verbleven 33 cyclosporters in Barcelonnette om de uitdaging aan te gaan met het hooggebergte.

 Op woensdagavond kwamen de deelnemers in gespreide slagorde aan. Zprepareerden zich direct voor de volgende dag, de beklimming van Col de la Bonette (de hoogste geasfalteerde col van Europa). Donderdagochtend ontwaakte de groep onder een stralende ochtendzon, die heel de dag zou blijven schijnen. Geen wolkje aan de lucht dusbehalve dan dat er een berg van 2.807 meter op de groep lag te wachten. Vol goede moed werd er twee per twee naar de voet van de col gereden, waar ieder zijn eigen tempo zocht voor de grote uitdaging van die dag. Het werd een fantastische ervaring. Alle deelnemers testten voor de eerste maal hun beentjes in het hooggebergte en peddelden gezwind naar boven. De lengte van de col zorgde voor de nodige afscheiding tussen de deelnemersmaar eenmaal boven was iedereen tevreden en trots over de behaalde prestatie. Het uitzicht was fenomenaal en na een lange afdaling smaakte het pintje in Barcelonnette dan ook uitzonderlijk goed. 

Gelukkig was er op vrijdag een vrije dag (what’s in a name) om de benen even te laten rusten en te genieten van het fijne zwembad aan het hotel. Dit was echter buiten de cyclosporters gerekend, van wie er velen toch gingen fietsen, wandelen of musea bezoeken. Stilzitten is moeilijk voor zij die voor het plezier (en goede doel) bergjes op fietsen. 's Avonds was er de traditionele briefing voor D-Day. Zoals steeds nam de spanning gestaag toe naarmate het moment van vertrek dichterbij kwam. Deelnemers spraken af ogezamenlijk aan te zetten, overlegden over het meenemen van eten en drinken, over de te volgen strategieën om de eindstreep te halen. Iedereen kroop vroeg onder de wol.  

Zaterdag stonden de meeste wekkers dan ook heel vroeg. Zeven renners kozen voor het zwaardere A-parcours en een aantal van hen zat al om 6u in de pikkedonker op de fiets. Ook de andere deelnemers lieten niet op zich wachten, zodat alle renners voor 8u op de baan waren. De rit was zo ingedeeld dat de renners van het A-parcours de renners op het B-parcours konden inhalen en dat ze elkaar dus tijdens de dag zouden tegenkomen. Dit versterkte het groepsgevoel en -beleven. Zoals steeds reed ieder op zijn tempo en omdat er mogelijks onweer was voorspeld stonden er uitzonderlijk drie in plaats van twee volgwagens ter beschikking. Gelukkig bleef zwaar onweer uit en konden alle renners tot 3 à 4u in de namiddag in mooi weer fietsen. Behalve een klapband voor Fons en enkele platte banden verliep alles vlot. De Col d’Allos (2250m) was voor de meeste renners de eerste col van de dag en werd gezwind genomen. Op de Col des Champs (2087m) was er in de week voordien net een nieuwe laag asfalt gelegd en dit vergemakkelijkte de beklimming. Dit was ook wel nodig want deze Col blijft steeds gestaag klimmen en liet de renners nagenoeg geen rust toe. De afdaling was prachtig en leidde recht naar het dorpje Saint-Martin-d’Entraunes. Enkele renners besloten om in dit gezellige dorpje iets te eten alvorens aan de laatste uitdaging van dag te beginnen, de prachtige Col de la Cayolle (2326m). Prachtig maar ook zeer zwaar! Op deze laatste col van de dag lag voor de meeste renners de grootste uitdaging, met name in de laatste vijf kilometer. Soms een beetje zwalpend, soms een beetje traag, soms puur op karakter en soms op de limiet van de eigen krachten geraakten alle cyclo’s boven. Een lange afdaling was hun beloning, al kwam het onweer alsnog opzettenmet voor sommigen een hagelbui en/of koude vingers tot gevolgMaar tegen 19u waren de laatste renners terug in het hotel en kon er worden genoten van een lekkere frisse pint en straffe verhalen. Een grote opluchting weer voor iedereen: de eindstreep werd gehaald! Toen ook nog het bericht kwam dat het ingezamelde sponsorbedrag sterk was opgelopen in de dagen voorafgaand aan D-day was het succes compleet. Een heel dikke proficiat voor zo veel doorzettingsvermogen en kameraadschap onderweg! Dit was een meer dan geslaagde driedaagse in Barcelonnette

 

 

Tags: